hits

Silicon Valley

Roboter er de nye vekterne


I Silicon Valley er robotene på plass. De ser ut som R2-D2's, høres ut som space invadors, og kjører rundt på kjøpesentre, parkeringsplasser og i gater i teknologiens mekka. Fremtiden er her, og disse robotene er i ferd med å ta over jobbene til vektere og sikkerhetsvakter. 

På Stanford Shopping Mall i Palo Alto fikk vi vårt første møte med K5, de nye sikkerhetsvaktrobotene utviklet av Knightscope. Det er ikke mange måneder siden vi flyttet fra Silicon Valley, men på de få månedene har mye skjedd. Sommeren 2015 traff vi vektere på vårt lokale kjøpesenter. I mars 2016 treffer vi K5's. For mange av de andre handleglade var disse robotene tydelig allerede en del av den nye hverdagen. For oss og andre som nå møtte våre første roboter utenfor en messehall var de en opplevelse. Robotselfies og Robothugs er visst i ferd med å bli nye ord, men de vandrer ikke rundt for å gi opplevelser til besøkende. Dette er de nye sikkerhetsvaktene.

video:20160314 16

K5's er avanserte maskiner. De ser, lukter, hører og føler, og alt de opplever overføres live til bemannede sentraler og menneskelige vakter i området. K5's kan prosessere både ansikter og bilskilt, og kan eksempelvis i løpet av et kort minutt kjøre hele 200 bilnummer opp mot nasjonale databaser og varsle ved treff. De lukter kjemikalier, hører og varsler om innbrudd, og har kontinuerlig toveis kommunikasjon mellom omverdenen og sentralene. Og dette er nok bare starten på en rekke funksjoner som vil utvikles mer og mer og gjøre K5's til avanserte selvstyrte roboter vi vil treffe på og etterhvert oppleve som like naturlig som mobiltelefonen oppleves idag (det er ikke mange år siden folk så langt etter mennesker som snakket mens de gikk).

Noe av det mest interessante med disse robotene er businessmodellen. K5's selges ikke, de leies ut på timesbase til en pris på omlag 1/3 av timeslønnen til en vanlig vekter og under minstelønnen. For $6.25 i timen kan et kjøpesenter, et industriområde eller et nabolag "ansette" en K5 til å bedre sikkerheten. Selskapet bak sier at disse maskinene ikke skal erstatte vekterne, men det er vel ikke noen tvil om at de kommer til å erstatte mange av de.

Robotenes effekt på fremtidens arbeidsplasser har blitt hyppig diskutert i internasjonal presse den senere tiden, og for få dager siden gikk Obama ut og advarte om at robotene kom til å få en betydelig negativ effekt på jobbtilbudet - spesielt i lavtlønnede yrker. En ny undersøkelse fra Bureau of Labor Statistics deler arbeidsplasser inn i tre inntektskategoerier; Under $20 per time, mellom $20-40 per time, og over $40 per time. Mens de høyest lønnede har en lav sannsynlighet for å bli erstattet av roboter i fremtiden, er sannsynligheten for de to andre gruppene henholdsvis 83% (de lavest lønnede) og 31% (de som tjener mellom $20 og 40 per time). En rapport fra McKinsey (2015) konkluderer med at 45% av jobber kan erstattes av teknologien som allerede er utviklet.Det er ikke tvil om at arbeidsmarkedet er i enorm endring. Disse endringene vil berøre spesielt dagens ungdommer som i høy grad vil avhenge av dyp teknologiforståelse og ekspertise for å i det hele tatt være kvalifisert for fremtidens jobber, men også mange fra foreldregenerasjonene vil oppleve at de erstattes av roboter og andre automatiserte prosesser. Hvis en robot kan gjøre jobben bedre og billigere enn et menneske, er det ikke tvil om hva kommersielle krefter vil velge. Et viktig spørsmål blir hvor grensene til robotens evner vil ligge.


 

 

"Mamma - det viktigste er jo å komme inn på et godt universitet" sa 8 åringen


Palo Alto har noen av de beste skolene i USA. Aldri har jeg opplevd mer fantastiske og engasjerte lærere enn her, barn som koser seg med læring og et system som virkelig strekker seg så langt som overhodet mulig for å ivareta glede og læringslyst. Men det også det beste har en bakside.

Torsdager mer mor-og-sønn dag. Etter siste time henter jeg 8-åringen på skolen og sammen går vi først til tap-dancing og deretter teaterklassen. Mellom disse to aktivitetene har vi en hel time der vi kjøper middag som vi spiser i parken og bare snakker. Guttungen er en skikkelig "talker". Han snakker om alt og med alle, og har en fantasti og en undring over livet som er fantastisk. Kunnskap suger han til seg og tenker og tenker over alle livets mysterier. Hver torsdag får jeg høre masse om alt som surrer rundt i hoved hans akkurat nå.

The most important thing....

"Lov meg en ting," sa jeg til guttungen da vi gikk nedover gaten og han var midt i en lang utgreiing om American Tiger Salamanders. "Lov meg at du alltid fortsetter å være like nysgjerrig som du er nå." "Well....," svarte 8-åringen. Etter tre år i USA foretrekker han å snakke engelsk, og fortsatte: "The most important thing is to get a good education so that you can get a good college and university." Og så fortsatte han å snakke om salamandere og andre krypdyr.

8 år..... Og det viktigste han kan tenke seg er å komme inn på et bra universitet. Da jeg var 8 år tenkte jeg på å leke med venner, hvilken dukke jeg ønsket meg og spennende bøker. Jeg tror muligens ikke at jeg kjente til ordet ?universitet? en gang. Det var ikke det at jeg ikke var skoleflink eller engasjert. Jeg var begge deler. Men å snakke om universitetsutdannelse eller gode skoler lå fjernt fra min og de rundt meg sin virkelighet. Jeg husker at jeg ville bli lærer da jeg var 8-9 år og nesten daglig organiserte skole for dukkene mine, men det var lek og ikke alvor. Min sønn lekte ikke da han snakket om det å komme inn på et godt universitet som den viktigste tingen i verden. Han var helt alvorlig, og for han var det helt naturlig å tenke det.

Suksess ligger i kulturen

Vi bor i Palo Alto. En liten småby med drøyt 50-tusen innbyggere i hjertet av Silicon Valley. Allerede på barneskolen starter unger her å tenke på videre utdanning og hva som skal til for å gjøre suksess. De skjønner nok ikke hva de snakker om helt enda, men når de vokser opp i byen som huser både Stanford University, de største teknologiselskapene i verden og mange av de fremste businesslederne i verden er det klart at både utdanning og suksess blir viktig. Suksess definert på målene som ligger til grunn her. Barna vokser opp i en kultur der suksess er viktig og der det er viktig å gjøre sitt aller beste.

"Mom - I´m a science geek," sier 8-åringen stolt! "I love learning and I love school!". Det varmer mitt morshjerte og oppleve gleden han har med skole og læring, for han hadde ikke den letteste starten her borte. 6 år gammel og uten å kunne mer enn noen få ord på engelsk startet han i første klasse på en fantastisk barneskole i Palo Alto. Hjemme hadde vi med våre to eldste barn fått oppleve at de kjedet seg gjennom de første to årene fordi de både kunne lese, skrive og regne relativt godt da de startet i første klasse. Yngstemann skulle få slippe å kjede seg så vi gjorde ingenting for å stimulere verken lesing eller skriving før skolestart. Super strategi for Norge basert på våre erfaringer. Veldig dårlig strategi for USA, for når guttungen startet på skolen her borte var han den eneste som ikke kunne skrive både store og små bokstaver og regne ganske avanserte stykker. Mens de andre barna skrev lange historier og lå på norsk tredjeklassenivå i matematikk, startet vår sønn på null med både språk og fag. Det har tatt tid å ta de andre igjen, men den læringslysten han har fått og innsatsen han har gjort er ikke mindre enn imponerende!

Foreldre presser

Skolen bør være en balanse mellom lek og arbeid. Med en norsk bakgrunn tror jeg vi balanserer det ganske godt ut. Vi presser ikke barna hardt, men kulturen bygger opp under at det er kult å være flink og gøy og lære. For våre barn har dette gitt en enorm vekst og et faglig engasjement. For mange andre barn med en annen kulturell bakgrunn er det et enormt fokus og press på å være flink og gjøre suksess. Når skolen er ferdig for dagen kl 15, er det rett videre på ettermiddagsskole for å terpe mer på matte og språk. Barna må være de beste, for hvis de ikke er det kommer de ikke inn på de riktige universitetene og de får ikke stipender. Med en skoleavgift som fort er 30 til 40-tusen dollar i året for utdannelsen alene, er det klart at fremtiden står på spill hvis de ikke tidlig skjønner hvor viktig utdannelsen er.  

Heldige Nordmenn

Som Nordmann er jeg takknemlig for læringslysten barna har fått her borte. For noen fantastiske skoler! Men jeg er også utrolig takknemlig for at norske barn får leke og får støtte fra Lånekassen når de skal begynne på sin utdanning. Gratis utdannelse er en fjern drøm for amerikanske foreldre.

- Jeg handler KUN online!

I Norge handlet jeg nesten aldri online. Portoen var for dyr (oftest begge veier), bestilte jeg noe fra utlandet måtte jeg betale toll selv etter kun et par hundrelapper, stresset med å hente på postkontoret innenfor åpningstiden var tidkrevende og leveringstiden var lang.

Her i USA handler jeg mer eller mindre bare online. AMAZON! Jeg elsker Amazon! Alt jeg trenger eller ønsker meg tilgjengelig på samme sted, porto inkludert for alle "prime" kunder, og alle varer levert på dørstokken innen et par dager. FedEx og jeg har blitt gode venner :)

Håper på enklere nettshopping i Norge før jeg flytter hjem! Handler du online?

 

 

 

 

 

"You are on my list!"Jeg var på fest i går. En ganske typisk privat Palo Alto / Silicon Valley fest egentlig. Det var på ingen måte business som stod i sentrum for sammenkomsten - dette var en ren vennefest der verten inviterte 50+ venner - men i en by som i all hovedsak huser VC sjefer, tech sjefer og tech gründere blir også en slik fest en networking event.

En av gjestene jeg stod lenge og pratet med var en anerkjent Venture Capitalist. Å pitche business på private fester er jeg alltid forsiktig med, men praten kom naturlig nok inn på bSafe etterhvert uansett.

"bSafe?" spurte han. "Where have I heard about bSafe?". Dette er en mann som pitches nye ideer minst et titalls ganger om dagen. Jeg foreslo at det kanskje var under en event i San Francisco for en tid tilbake der jeg var "Fire Side Chat" gjesten og han satt i panelet for pitch konkurransen senere på kvelden (jeg var ikke med i den), men han var tydelig på at det ikke var der. "No - I have heard bSafe spoken about a lot lately." Han åpnet mobilen og fant frem notatet sitt der han lister selskaper og personer han vil sjekke ut, og midt på skjermen står det "bSafe You" med store bokstaver. "You are on my list! That's why!" sier han - og vi avtaler at vi skal møtes for å snakke business. Konen og jeg skal treffes for å snakke om kvinner, business og forskjellene mellom Norge og USA. Networking og vennskap mikses fort sammen i Palo Alto, og jeg liker at det er slik!

At bSafe står på listen hos i alle fall én kjent venture capitalist i Silicon Valley er ikke mindre enn ganske kult! Vi har ikke vært på noen fundraising turne her borte - rett og slett fordi vi som norskregistrert selskap vil falle utenfor mandatet til omlag 90% av de - og at bSafe begynner å dukke opp i samtaler forteller meg at ting er i ferd med å skje.

I løpet av de siste to månedene har nesten 60 millioner dollar blitt investert i apper som retter seg mot å forbedre trygghet. Omlag 50 millioner dollar gikk til Life360 - et selskap som er svært godt posisjonert innen familiekommunikasjon og lokalisering og skal ta tjenesten inn i trygghetssegmentet sammen med en strategisk partner, og i underkant at 10 millioner dollar gikk til et nytt selskap selskap (LiveSafe) som lanserte sin beta app i fjor sommer og nå skal skalere. LiveSafe har trygghet på college campuser i USA som sin nisje, og bSafe har både sterkere teknologi, flere titalls tusen flere brukere og langt raskere vekst enn dette selskapet. Med nesten 50 millioner norske kroner på bok er det klart at de nå er langt bedre skodd enn oss for å bygge, men vi har tatt noen store grep etter vår kapitalinnsprøytning før jul som setter oss i en posisjon vi ikke har vært i før. I tillegg har vi i flere uker ligget på topplistene over de mest nedlastede "lifestyle" appene i både Norge, Sverige og India, og forventer enda raskere vekst med noen grep vi tar nå for å bedre prosessen for registrering og invitasjon av venner.  

Vi er klare - og jeg tror timingen er veldig, veldig rett nå!

 

Fra Silicon Valley

 

Om Blogger

Silicon Valley er verdens teknologimetropol, og her bor den norske gründeren Silje Vallestad. I bloggen deler hun det siste nye av tjenester og duppedingser. Hvis ting slår an i Silicon Valley, er sjansen stor for at dette er morgendagen også i Norge. Silje er gründeren bak den personlige trygghetsappen bSafe som er en av verdens mest brukte trygghetsapper. Følg hennes liv i Silicon Valley i Nettavisen.