hits

juli 2015

Med sliping ble parketten bedre enn ny

Etter tre år i USA kom vi hjem til en parkett som var til å gråte over. Leietakerne hadde hund, og det var dype merker og avskrapet lakk overalt. Tilstanden var faktisk så ille mange plasser at vi så for oss at vi måtte skifte hele gulvet, men med sliping og voksing ble gulvet bedre enn da det var nytt!

Vi kjøpte rekkehuset vårt på Nordås i Bergen i 2006, og satte umiddelbart i gang med en totalrenovering. Det hadde ikke vært gjort noen oppgraderinger i huset siden det ble bygget, så vi trakk pusten dypt og rev ned så å si alt av gulv og vegger og bygde det opp igjen med en ny planløsning og moderne løsninger. Parketten vi valgte i allrommet var av hvitlakkert ask som skulle være den mest slitesterke som fantes på markedet.

Og slitesterk var det gjennom flere år...

Selv med tre barn var det minimalt med merker seks år senere når vi flyttet til USA, men da vi kom hjem skulle det kun noen få blikk til for å skjønne at her måtte alt fikses. Over hele gulvet var det et blanding av dype lange hakk, skrap og ødelagt lakk. Enkelte plasser var tilstanden så ille at vi trodde det ville være umulig å fikse det. Å skifte ut hele gulvet var på ingen måte noen drømmesituasjon, så vi ville teste ut sliping før vi gikk til et så drastisk steg.


Det var merker etter klør over store deler av gulvet.


Riper og skrapemerker


Og dype hakk og merker.

 

Å finne håndverker

For å finne dyktige folk til å gjøre jobben, la vi oppdraget ut på Finn.no. Vi fikk en del henvendelser, men stort sett fra enmannsforetak og personer der organisasjonsform ikke var oppgitt. Jeg ønsket å sette ut jobben til et AS, og Googlet "gulvsliping+Bergen" for å se hvilke leverandører som fantes lokalt. Til en håndfull av selskapene sendte jeg en henvendelse per mail med beskrivelse av jobben og noen bilder av gulvets tilstand, og etter å ha vurdert tilbudene vi fikk inn både gjennom Finn.no og direkte fra selskapene, valgte vi å gå med Hus & Interiør AS som både ga oss et godt tilbud som fullt ut var konkurransedyktig med prisene vi fikk fra utenlandske håndverkere som opererte på egenhånd (og svart for alt jeg vet?), og som også hadde en veldig profesjonell fremtoning.

Kanskje er det årene som gründer som har hatt stort fokus på markedsføring og merkevarebygging som gjør det, men jeg er ekstremt opptatt av hvordan selskap presenterer seg selv. Hus & Interiør AS har både en flott hjemmeside og en aktiv Facebook side med inspirasjon og bilder av jobber. Slikt faller jeg for! Et solid inntrykk gir en følelse av trygghet og profesjonalitet, og når dette ble toppet med fantastisk service fra selskapet, gikk alt som en drøm. 

Sliping, hvitpigmentering og hardvoks

For en som aldri har opplevd sliping av egne gulv før, var dette en ny opplevelse, og jeg ble positivt overrasket over at det både ble mindre støv enn jeg fryktet og at håndverkerne ryddet godt opp etter seg.

Hele prosessen tok fem dager:

  • Dag 1: Gulvet ble slipt med den store maskinen.
  • Dag 2: Alle hjørner og kantene mot vegger ble finslipt og strøk 1 med hvitpigmentering lagt
  • Dag 3: Strøk 2 med hvitpigmentering
  • Dag 4: Strøk 1 med hardvoks
  • Dag 5: Strøk 2 med hardvoks

Ting kunne ha gått raskere, men siden Hus & Interiør tok på seg vårt gulv og ga oss tid i en travel sommerkalender på kort varsel, kunne de ikke kjøre to lag med pigmentering og voksing samme dag.


Den store slipemaskinen står klar til å angripe de 50m2 som skal fornyes

Resultat etter dag 1. Under slipestøvet har en vakker parkett kommet frem. Alle merker er borte og gulvet er glatt og fint!


Etter dag 2. Gulvet har fått ett strøk med hvitpigmentering.


Ferdig! Dette bildet er tatt akkurat på samme plass som de styggeste merkene over befant seg. Glatt og fint! To strøk med hvitpigmentering og to strøk med hardvoks. 

 

Bedre enn nytt!

Og etter fem dager er gulvet bedre enn det var da det var nytt, og vi er strålende fornøyde! Alle hakk og skrap, og til og med alle små gliper som var mellom enkelte planker, er borte. Gulvet har fått en delikat lys farge samtidig som treverket kommer godt frem. Virkelig lekkert! At resultatet ble så bra, hadde vi ikke turt å håpe på!

Neste steg er trappene...  

 

 

10 grunner til at Norge er fantastisk


For tre år siden kunne jeg ikke vente med å starte livet i Silicon Valley. Nå ser jeg Norge med nye øyne. Her er min liste over 10 ting som gjør Norge helt fantastisk og som Amerikanere - og andre utlendinger - måper over.

 

(1) Fødselspermisjon:

Den norske permisjonsordningen er en av de aller beste i verden. 49 uker med 100% dekning eller 59 uker med 80% dekning er ikke mindre enn fantastisk. At deler av permisjonen er forbeholdt far gjør ordningen bare enda mer fantastisk!

(2) Nesten gratis barnehage:

Ja - jeg vet at en del vil rope høyt nå, men faktumet er at den norske maksprisen for barnehager på 2580,- kroner per måned for full plass er nesten gratis i et internasjonalt perspektiv. Selv etter den siste prisjusteringen. For ikke å snakke om at du får rabatter hvis du har flere enn et barn i barnehage eller er lavtlønnet. Helt fantastisk! Og i tillegg til statlig subsidiert barnepass får vi også både barnetrygd til poden er 18 år, og tilbud om kontantstøtte hvis vi ønsker å være litt lenger hjemme etter fødsel. Sammenlign de norske prisene med det amerikanske foreldre forteller om. Å betale $3000 per måned for barnepass for de under skolealder er ikke unormalt, og SFO koster fort nesten $1000 per måned. Jeg tror ikke norske foreldre skjønner hvor ufattelig heldige vi er!

(3) Superbillige fritidsaktiviteter:

Jeg måtte nesten le da jeg fikk regningen på årsavgiften fra Bergen Turnforening. 300 kroner! I tillegg kommer drøyt en tusenlapp i semesteret for turning to dager i uken for poden. Jippi! Sammenlignet med de $210 per måned vi betalte for at han skulle få turne to dager i uken i USA er dette superbillig!

(4) Lange ferier:

Tenk over det.... Vi har alle 5-6 uker betalt ferie i tillegg til helligdagene. Dette er en situasjon arbeidstakere fra de fleste land bare kan drømme om. Amerikansk lov pålegger ikke å gi ansatte betalt ferie, men det er normalt å tilby 10 dager i tillegg til offentlige helligdager. De fleste steder snakker vi her om ubetalt ferie.

(5) Korte arbeidsdager:

Våre 37.5 timers arbeidsuker er ikke spesielt uvanlige, men der vi skiller oss veldig ut i et internasjonalt perspektiv er at folk faktisk går fra jobb klokken fire eller fem. Jada - jeg vet godt at mange jobber myyyye overtid - jeg jobbet vel selv sjelden under 65 timer i uken - men mine observasjoner på generell basis er at den normale uken i Norge er langt kortere enn i USA. Det sagt så trenger ikke dette å bety at produktiviteten er lavere.

(6) Gratis utdanning:

All utdanning i Norge er gratis. Til og med universitetsutdanningen. Dette er svært uvanlig i internasjonal målestokk. Gjennom Lånekassen får alle norske studenter tilgang på lån og stipend som sikrer utdanning av høy kvalitet både i Norge og internasjonalt. Støtteordningene er faktisk så gode at en norsk student som studerer ved et Amerikansk universitet ofte sitter med langt mindre i lån enn en tilsvarende amerikansk student.

(7) Gratis medisinsk hjelp:

?Selvsagt!?, tenker mange, mens andre nok roper høyt om egenandelen vi betaler (som maks beløper seg til 2185 kroner før man får Frikort). Men det er ikke selvsagt med gratis lege. I USA avhenger du av private helseforsikringer for å få dekket medisinsk behandling, og selv de beste helseforsikringene har ofte ganske betydelige ?self pay? beløp knyttet til både legebesøk, operasjoner, fødsler og annen behandling. Det er ikke unormalt at self-pay andelen av en fødsel beløper seg til $3000. Vi har gratis helse i Norge! Tenk over hvor heldige vi er! For ikke å snakke om at vi faktisk har lov til å være syke, og får betalt lønn under sykdom.

(8) Trygghet:

Nå må jeg understreke at jeg aldri har følt meg mindre trygg i USA enn jeg gjør i Norge, men folks opplevelse av trygghet er veldig forskjellig. Jeg setter uendelig stor pris på at jeg her hjemme kan la barna løpe rundt ute alene uten å få ?bad mom? stirring fra andre mødre. Tryggheten og friheten vi har i Norge er helt unik. Ikke på grunn av farer eller ikke farer egentlig, men fordi vi har en folkementalitet som omhandler nettopp å føle seg trygg. Litt sånn Kardemommebyaktig (selv om Norge også er i endring der).

(9) Likestilling:

Nei - vi har ikke 100% likestilling i Norge heller, men å flytte til USA var som å flytte minst et tiår - kanskje to - bakover i tid. Å erkjenne hvor langt vi har kommet og hvor heldige vi er, har gjort det enda mer viktig for meg å bidra til at vi når 100%. Før vi flyttet ut lukket jeg øynene for de kjønnsforskjellene som er her hjemme, men etter tre år ute der jeg har sett forskjeller jeg ikke trodde eksisterte lengre er jeg definitivt ny-feminist og fast bestemt på å bidra til at vi så raskt som mulig kommer dit at man ikke lengre trenger å snakke om likestilling.

(10) En pris er en pris:

Å så glad jeg er for å se en pris og vite at det er den prisen jeg betaler. Ikke pris + tax som du må regne deg frem til i matbutikkene, eller pris + tax + tip på alle serviceplasser; restauranter, frisører, vaskeri ++. Klart vi kan gi tips i Norge også når man er fornøyd, men det er en betydelig forskjell på en situasjon der de ansatte ikke får lønn men lever av tips alene og situasjonen her hjemme.

I en serie innlegg fremover vil jeg skrive mer utdypende om de ti punktene over. Jeg forstod ikke hvor heldige vi er i Norge før jeg flyttet ut, og jeg er definitivt ikke den eneste Nordmannen i utlandet som har opplevd denne typen oppvåkning.