hits

Kule tjenester

Slik sikrer du bilder på Mac'en

Hvis du er som meg, så har du tusenvis av bilder liggende på maskinen din. Bilder fra mobilen og minnekort - og gjerne fra flere familiemedlemmer som på ingen måte er tilgjengelig eller sikret på en god måte. I løpet av noen år dreier det seg fort om tusenvis av bilder, gode og dårlige, som bare ligger der og tar plass. Bilder du ikke vil miste og som du aller helst fort vil kunne søke deg fort gjennom, men som akkurat nå er et uendelig stort kaos. Slik var det i alle fall for meg. Nå ser jeg lyset i enden av tunellen....

Å organisere bildene sine er et stort ork som det er hardt å ta fatt på. Jeg satt med bilder fra nesten 15 år - delvis sorter i mapper, og delvis ikke. Noen minnekort visste jeg var lagret flere ganger, og etter å ha sendt inn negativene fra våre første familieår til scanning satt vi også med noen tusen bilder som på ingen måte var sortert. En stor jobb med andre ord, men med god hjelp av fantastisk software nærmer kaoset nå seg et system. Nesten 70 GB av duplikater (dessverre et faktum og ikke en overdrivelse) ble i løpet av de siste dagene slettet, og snart befinner bildene seg i mapper godt organisert etter år og nøkkelord. Klare for overføring til fotobøker og konfirmasjonstaler fordi jeg nå vet hvor jeg skal finne de beste. I denne bloggen forteller jeg om de programvarene jeg bruker. 

Sikker lagring

Det finnes mange systemer for å ta vare på bilder og dokumenter, men jeg selv sverger til Dropbox. Jeg har brukt Dropbox i flere år og kommer neppe til å skifte. Både laptoper, stasjonærmaskin og familiens mobiler er koblet opp mot våre Dropbox kontoer som synker det som tas av bilder og alle dokumenter kontinuerlig mot server. For i underkant av $10 per måned kan du sove godt om natten vel vitende om at alt er lagret på en trygg måte og aldri mistes - selv om maskinen får en kaffekopp over seg, blir stjålet eller mobilen drukner i vann. Jeg har opplevd alt... For en liten ekstrapris kan du til og med sikre deg mot at bilder eller dokumenter du uønsket sletter (eller sletter fordi du tror du ikke trenger dem men angrer etter en stund) er gjenopprettelige i et helt år. Ja - jeg abonnerer på denne ekstrasikkerheten også!

Fjerning av duplikater

Da jeg satte i gang med å organisere bildene til familien for noen dager siden fremstod alt som en uoverkommelig oppgave. Tusenvis.... Og mange duplikater fordelt på et utall mapper som jeg hadde liten kontroll over. Å slette duplikater basert på identifisering med øyet er nær umulig, men jeg tok i bruk MacPaw sitt program Gemini. Gemini koster $9.99 og lar deg identifisere og slette duplikater på en så enkel måte som overhodet er mulig. Du laster ned programmet og drar mappen - eller mappene - du ønsker å analysere over i dashboard. Etter noen minutter er analysen klar og du kan slette alle duplikater på en enkel måte. Med autofunksjonen kan du la Gemini ta kontrollen, eller du kan selv velge hvilke duplikater du vil kvitte deg med. For vår del ble vi kvitt nesten 70 GB av duplikate bilde- og videofiler i løpet av få timer. Dette er en enorm mengde data som frigjør mye plass på maskinen, og også en enorm mengde filer som du slipper å systematisere når du kun sitter igjen med en av hver fil. Fantastisk!

Sortering av bilder

Etter å ha kvittet meg med alle duplikatfiler startet arbeidet med å navngi bildene. Mitt ønske var å ha alle filer sortert etter år og keywords. Jeg hadde startet med et system der bilder var sortert i mapper, men konkluderte etter hvert med at antallet mapper ble så stort at de i seg selv utgjorde et kaos. Jeg ønsket to hovedmapper - foto og video - der undermappene var år med bilder sortert etter dato med keywords. Dette ville gjøre det lett både å bla seg gjennom et år samt å søke etter et bestemt bilde.

Mobiler, kamera og andre devicer navngir bilder på ulike måter. Av den grunn blir denne jobben fort kompleks. Det finnes ingen enkel vei til mål, men med en software som enkelt lar deg enten gi et helt nytt navn eller legge på keywords på en serie bilder på en gang blir jobben betydelig enklere. Jeg brukte Batch File Renamer til $14.99. Dette er et enkelt program, men det gjør jobben på en enkel måte. Du bestemmer selv om du vil endre hele navnet til en serie med bilder eller om du vil legge på keywords før eller etter navnet bildene allerede har (ofte dato). Ved å dra en serie med bilder over i dette programmet har du på få sekunder sørget for et nytt navn som enkelt er søkbart.Arkivsystem

Her er smaken som baken. Det finnes ingen fasit. Systemet jeg har valg er først å sortere foto og video i to ulike mapper. Årsaken til dette er todelt:

  1. Video og foto brukes på ulike måter og kan ofte ikke brukes på samme måte. Du kan for eksempel ikke bruke video i en fotobok, og man trenger ofte ikke å søke i foto og video parallelt.
  2. Video tar betydelig mer plass enn foto, og jeg velger derfor å ha video tilgjengelig i skypen (for min del Dropbox) og ikke ha disse lagret lokalt på maskinen til enhver tid. Dette er rett og slett for å spare plass på selve laptopen.

Deretter har jeg valgt å sortere etter år. I både foto og videomappene har jeg alle filer sortert etter år; 2015, 2014, 2013 osv. Og under hvert år har jeg en strøm av filer sortert etter dato og keywords som gjør de enkelt søkbare. For eksempel er et bilde fra vår tur til Zion nasjonalpark lagret med navnet: ?2014.03.22, Zion, Angels Landing - 37?. Batch File Renamer gjør mesteparten av denne jobben for deg. 

Mine råd

  1. Sørg for å alltid ha en backup av alle bilder i skyen. Å ha backup på minnebrikker eller eksterne harddisker ville jeg aldri ha gjort ettersom de kan forsvinne. Jeg bruker Dropbox og synes det funker fantastisk og sømløst. Bildene lagres i skyen av seg selv og jeg trenger aldri å bekymre meg for å overføre de (sortere de er en annen ting...).
  2. Kvitt deg md duplikater og annet søppel på maskinen. Jeg bruker Gemini til å fjerne duplikater, og bruker CleanMyMac 3 til ukentlig vedlikehold.
  3.  Sørg for at bilder, videoer og andre filer har navn som gjør de enkelt søkbare. Hvis du ikke klarer å finne bildene dine på en enkel måte har de liten verdi. Gi filene dine navn som gjør at du kan finne de på en enkel måte ved søk, og sortert dem i hovedfoldere etter år.

 Hvis du starter fra scratch med å sortere år med bilder og video tar denne jobben noen timer, men deretter dreier det seg om enkelt vedlikehold. Lykke til!

Følg meg på Facebook her
  

De 25 hotteste start-upene i Silicon Valley nå

Business Insider slapp akkurat sin liste over de hotteste oppstartsselskapene i Silicon Valley for øyeblikket. Listen er satt sammen basert på samtaler med investorer, ansatte, journalister og andre, og dekker et bredt spekter.

Av de 52 gründerne involvert i disse selskapene er det kun 7 kvinner. Over 900 millioner dollar (!!!) har blitt investert i disse selskapene alene!


Parenthoods

Parenthoods er det det høres ut som - en foreldreblogg. Best kan denne beskrives som en mobilversjon av mammablogger og foreldreforum der foreldre kan få råd og tips, avtale treff og selge utstyr basert på lokasjon. Selskapet ble startet av Jeni Axline som er den eneste kvinnelige gründeren fra Y Combinator sin Class of 2014.

Nettside: www.parenthoods.co
Funding: $1.3M
Lanseringsdato: August 2014


Product Hunt

Product Hunt er nettsiden som hjelper deg å finne de neste hotte produktene. Hver dag presenteres 20-40 produkter, start-ups, apps og websider, og leserne avgir sine stemmer - ?hot or not?. Siden brukes hyppig av gründere for å teste sine produkter og av investorer.

Nettside: www.producthunt.com
Funding: $7.5M
Lanseringsdato: November 2013


Bannerman

Bannerman lar deg bestille dørvakter til private events on-demand og innen 30 minutter. For $25 per time kommer en sterk mann til bestemt lokasjon - alle sikkerhetsklarerte av FBI og Department of Justice. Burde kunne blir populært blant foreldre når poden skal ha hjemme alene fest.

Nettside: www.getbannerman.com
Funding: $120K
Lanseringsdato: Juni 2014

 
Shyp

Shyp er på mange måter din private postmann. I stedet for å dra på postkontoret selv, lar Shyp deg sende pakkene hjemmefra. Bare ta et bilde av det du ønsker å sende og angi destinasjon (worldwide), og innen minutter kommer en person hjem til deg og henter. Kostnadsstrukturen er enkel: Standard laveste portotakst + $5.

Nettside: www.shyp.com
Funding: $12.1M
Lanseringsdato: Mars 2014


HackerOne

Hos HackerOne kan bedrifter rett og slett leie seg sin egen hacker for å teste sikkerheten til egne systemer. Dessverre nødvendig. HackerOne tar 20% av det hackerne tjener for å identifisere og hjelpe til med å fikse sikkerhetshull.

Nettside: www.hackerone.com
Funding: $9M
Lanseringsdato: Tidlig 2013

Juicero

Dette selskapet skal produsere juice på den friskeste og beste måten noensinne. Hevdes det. De har ikke lansert enda, men det snakkes både om en helt ny type juicepresse, frukt direkte fra trærne og kanskje til og med egne gårder.

Nettside: www.signup.juicero.com
Funding: $120M
Lanseringsdato:


Lumoid

Lumoid er nettsiden som lar deg teste ut wearables, droner, 3D printere og annet før du kjøper. Try before you buy.

Nettside: www.lumoid.com
Funding: Ikke tilgjengelig
Lanseringsdato: Januar 2014

Slack

Slack er en kommunikasjonsapp for bedrifter som har tatt av og vokser organisk og raskt. Med Slack kan en bedrift opprette gruppe chatroom der de kan dele dokumenter og samarbeide online.

Nettside: www.slack.com
Funding: $180M
Lanseringsdato: Februar 2014


Mattermark

Mattermark er en plattform som holder investorer informert og up to date om interessante start-ups. De bruker news, Twitter, SEC filings, CrunchBase, AngelList og mer som kilder. 

Nettside: www.mattermark.com
Funding: $9.9M
Lanseringsdato: Juni 2013


Luxe Valet

Luxe Valet er en ny tjeneste - levert gjennom en app - som parkerer bilen for deg i de store byene. De kan til og med fylle bensin og sørge for vask før du henter den igjen. Start opp appen, si hvor du vil levere og appen tracker deg og stiller med en Luxe sjåfør når du ankommer. Prisen er $5 per time eller $15 per dag.

Nettside: www.luxevalet.com
Funding: $25.5M
Lanseringsdato: Oktober 2014


Casetext

Formålet til dette selskapet er å gjøre advokat- og rettsspråk leselig for alle.

Nettside: www.casetext.com
Funding: $8.8M
Lanseringsdato: Juli 2013


BloomThat

Dette selskapet leverer blomster direkte til mottager innen 90 minutter. Prisen for en bukett starter på $35 inkludert levering. 

Nettside: www.bloomthat.com
Funding: $2.4M
Lanseringsdato: Februar 2013


Gogoro

Dette selskapet er scooterverdenens Tesla. I alle fall hevder de det. Har akkurat lansert etter å ha jobbet i skjul i noen år. 

Nettside: www.gogoro.com
Funding: $300M
Lanseringsdato: Januar 2015


Eero

Eero skal sørge for at du får stabilt wifi i hele hjemmet ditt. Gjennom små bokser der en kobles til modemet og de andre direkte i stikkontakten, hevder selskapet at det skal bli stabilt nett overalt. Pris: $125 for en boks, og $299 for tre. 

Nettside: www.eero.com
Funding: $5M
Lanseringsdato: Februar 2015


Zen99

Zen99 er tjenesten for freelancere i alle felt. Med denne tjenesten får selvstendig næringsdrivende tilgang på finansielle verktøy, mulighet til å estimere skatt, tilgang på helseforsikring m.m.

Nettside: www.tryzen99.com
Funding: $2.6M
Lanseringsdato: August 2014


AltSchool

AltSchool er en ny online plattform som tilbyr barn i alderen barnehage til ungdomskolen nye læremåter, individuelt tilpassede opplegg og mer fokus på child-centered learning enn standard læreplaner. 

Nettside: www.altschool.com
Funding: $33M
Lanseringsdato: April 2013


Guardant Health

Dette selskapet skal la personer teste seg for ulike kreftformer gjennom en enkel blodprøve i samtid. 

Nettside: www.guardanthealth.com
Funding: $90M
Lanseringsdato: Offenliggjorde seg i Februar 2014

 

Happy Home Company

Happy Home Company gir alle huseiere tilgang på Home Managers. Tanken er at mens leietakere har en huseier som er ansvarlig for å fikse ting, må eierne klare dette selv. For $9.90 per måned får du tilgang på hjelp til å skaffe kvalifisert hjelp til det du måtte trenge som er referansesjekket. 

Nettside: www.thehappyhome.co
Funding: Ikke offentlig
Lanseringsdato: Desember 2014

 
Clara Labs

Clara Labs er et AI system som skal opptre som din personlige assistent og skal kunne hjelpe deg med ting som å planlegge møter, holde orden på kalenderen, håndtere innboksen m.m. Første måned er gratis, men deretter vil det koste $200-600 per måned. 

Nettside: www.claralabs.com
Funding: Closer en runde nå
Lanseringsdato: 2014

 
Teespring

Teespring lar alle bli profesjonelle t-skjorte designere. I stedet for å bestille et antall up-front som du ikke vet om vil selge ut, eller bestille en og en til høy enhetskostnad, lar Teespring deg selge nødvendig volum før du en gang trykker den første skjorten. Selskapet håndterer også betaling og shipping til dine kunder. 

Nettside: www.teespring.com
Funding: $56.9M
Lanseringsdato: 2012

Even

Even er en betalingstjeneste for de lavest lønnede som gjerne har ujevne utbetalinger fra uke til uke og der Even tar noe av risikoen og tilbyr sikker stabil ukentlig inntekt. Som en forsikring for de lavest lønnede i et system der NAV ikke finnes.

Nettside: www.whatiseven.com
Funding: $1.5M
Lanseringsdato: Januar 2015  


Checkr

Med alle de nye tjenestene som tilbyr kjøring, varelevering, vasking, handling, parkering m.m. som popper opp i Silicon Valley og USA, er det behov for å gjennomføre bakgrunnssjekker av personene som skal utføre jobbene. Checkr fikser dette. 

Nettside: www.checkr.io
Funding: $9.1M
Lanseringsdato: April 2014

 
Move Loot

Move Loot er som Finn for møbelsalg - bare at de håndterer alt. Henting, annonsering, oppbevaring, salg og frakt. 

Nettside: www.moveloot.com
Funding: $11.8M
Lanseringsdato: Januar 2013

Sendbloom

Sendbloom hjelper selskaper med å effektivisere salg gjennom å hjelpe med forhåndsdefinerte epostkampanjer og oppfølginger av leads. 

Nettside: www.sendbloom.co
Funding: $1.3M
Lanseringsdato: Mai 2013


Le Tote

Le Tote er en abonnementstjeneste for klær. Når du blir medlem fyller du ut et skjema og forteller om din stil, og hver måned får du sendt en boks med klesplagg og tilbehør hjem til deg. Du kan velge å kjøpe gjenstander, eller shippe tilbake alt innholdet og bare ha gleden av å kunne ikle deg nye ting hele tiden. Koster $49 / mnd. 

Nettside: www.letote.com
Funding: $10.6M
Lanseringsdato: August 2012

Aldri mer middagslaging!"Pling" piper det fra mobilen min. "Kokken er snart ferdig med å lage middagen din. Om ikke lenge står maten på bordet." Jeg tar meg i å smile. Ferdig middag levert på døren etter selvbestemt ukesmeny og med sunne og lokale ingredienser, er fantastisk deilig. Som 24/7 jobbende gründer og mor til tre aktive barn på 8, 10 og 13, går dagene ofte for fort. Å lage middag var et gigantisk stressmoment før. Hele prosessen med å planlegge måltider, handle inn og deretter kokkelere, passet ikke min timeplan. For å være helt ærlig er jeg ikke en spesielt god kokk heller. Min mann er langt bedre, men etter at han begynte å jobbe igjen etter å ha vært hjemme med ungene det første året etter at vi flyttet til USA, ble tidspresset stort i alle ender. Vi bestemte oss for å "outsource" alle de gjøremål vi kunne for å kunne ha fullt fokus på ungene i den ledige tiden. Middagslaging var ett av disse.

"Ping" piper det igjen. Det første pipet var signalet mitt om at det var på tide å pakke sammen på kontoret og bevege meg hjemover. Vel hjemme kommer ping nummer to: "Forbered smaksløkene. Maten blir snart servert!". Få minutter etterpå ringer det på døren og Gobble?s sjåfør står klar med to papirposer i hendene. På papirlapper festet på posene står alle familiemedlemmenes navn med dagens valgte retter skrevet. Vi kunne i teorien ha valgt ulike retter til alle, men norsk tradisjon tilsier av vi spiser det samme og vi spiser sammen - og da gjør vi det her også. I dag står Chef Paige's Maple Roasted Chicken With Pan Seared Brussel Sprouts på menyen. Tidligere denne uken har vi gaflet i oss Chef Melanie's Korean Beef And Noodles, Chef Andy's Barbecue Turkey Meatballs And Mashed Potatoes og Chef Ron's Chicken Pad Thai. Super kvalitet på alt, god smak og levert på døren hver dag innenfor et angitt tidsintervall som jeg bestemmer. Fantastisk!

Da vi flyttet til USA høsten 2012 var ikke tilbud som dette tilgjengelig. Flere selskaper som kjører hjem råvarer med oppskrifter (likt den norske aktøren Rett Hjem) hadde etablert seg, men det fantes ikke noen andre tilbud for å få ferdiglaget sunn middagsmat levert på døren enn de take-out tjenestene som fantes på de lokale restaurantene. Og de færreste av disse hadde utkjøring som et tilbud. Våren 2014 har flere selskaper etablert seg for å tilby mat levert på døren på enkleste mulige måte. For oss var det ikke spesielt interessant å få råvarene levert på døren og lage maten selv - det forsøkte vi i Norge og det sparte oss ikke for spesielt mye tid. Vi ønsket god og sunn mat ferdig forberedt levert på døren.

Selskapet Munchery testet vi ut først, og kvalitetsmessig sett er de nok best. Med fantastiske retter forberedt av lokale gourmet kokker spiste familien både nydelige forretter og hovedretter til en helt akseptabel pris. Ulempen var at man måtte huske å bestille mat hver dag, og i min travle hverdag gitt det i glemmeboken. Resultatet ble sultne og sutrede unger, og pizza hentet på den lokale pizzeriaen rett over veien. Gobble derimot tilbyr abonnementer. Hver helg får vi tilsendt forslag til ukesmeny per mail - de foreslåtte rettene til hvert familiemedlem er basert på smakspreferansene oppgitt da vi opprettet en brukerkonto - og vi kan enten akseptere ukesmenyen som den er, eller endre den. Vi har valgt å abonnere på middag levert på døren fire dager i uken mens eldstemann lager mat den siste dagen. I helgene er det fortsatt mor - eller helst far - som kokkelerer.

"Ping" piper det igjen fra mobilen. "Håper maten smakte. Har du noe å utsette på dagens middag må du gi beskjed." Mette og fornøyde er vi alle sammen, og det var til og med mat nok til overs til at vi kan spise rester til lunch.I Silicon Valley
Om Matselskaper i Silicon Valley
Gobble ble startet i Palo Alto i 2010, og relanserte tilbudet i vår etter å ha snudd opp ned på business modellen fra å være en markedsplass for lokale kokker med et on-demand tilbud for familier til å jobbe med et mindre antall kokker i eget kjøkken etter en abonnementsbasert modell. Selskapet har i følge CrunchBase kun hentet inn $1.2M. Selskapet leverer middagsmat i et begrenset område i Silicon Valley. Munchery er Gobble?s største konkurrent. Selskapet ble stiftet sent i 2011 og lanserte i 2012. Selskapet har så langt hentet inn om lag $34M, hvor siste pott på $24M ble hentet inn i april i år. Selskapet opererer i Silicon Valley, og skal nå ekspandere til Seattle. Blue Apron, en USA variant av Rett Hjem, hentet nylig inn $50M til en verdsetting på $500M, mens Sprig er et annet nystartet selskap i San Fransisco som har hevet seg på ferdigmiddagsbølgen. De ble etablert våren 2013, og har så langt hentet inn $11.7M. Flere teknologiselskaper innen matsektoren finner dere her

 

Om Blogger
Silicon Valley er verdens teknologimetropol, og her bor den norske gründeren Silje Vallestad. I bloggen deler hun det siste nye av tjenester og duppedingser. Hvis ting slår an i Silicon Valley, er sjansen stor for at dette er morgendagen også i Norge. Silje er gründeren bak den personlige trygghetsappen bSafe som er en av verdens mest brukte trygghetsapper. Følg hennes liv i Silicon Valley i Nettavisen.
Jeg vet alltid vilket rasshøl jeg setter meg inn i bilen til!

I går blogget jeg om hvordan Uber gir meg en privatsjåfør på mobilen, og idag våkner jeg til Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde sitt blogginnlegg om Uber gjengitt i TV2 med headingen "Jeg vet ikke hvilket rasshøl jeg setter meg inn i bilen til".

Men det vet jeg! Jeg vet alltid hvem jeg setter meg inn i bilen til allerede før bilen kommer. Hver gang jeg setter meg inn i en bil - for her i USA tar jeg aldri taxi. Jeg bestiller Uber - vet jeg hvem som kjører meg. Ikke bare vet jeg hva han eller hun heter, men jeg ser et bilde, jeg ser registreringsnummer og modell, jeg kan kontakte sjåføren per sms eller telefon, og jeg ser vedkommendes rating fra andre pasasjerer. Alle som kjører Uber blir bedt om å gi sjåføren rating. De får faktisk ikke bestille en ny tur før de har gitt sjåføren av den forrige turen fra 1-5 stjerner.

En gang ga jeg en sjåfør 3 stjerner. Jeg var ikke helt fornøyd. Sjåføren rotet med adresser både til og fra, og jeg kom for sent dit jeg skulle. To timer etterpå var Uber på telefonen for å spørre meg om min opplevelse. Som kunde ble jeg godt ivaretatt. Dette var kundeservice!
Føler jeg meg trygg i taxi i Norge? Ofte, men på ingen måte alltid. Jeg har flere ganger brukt bSafe for å la venner følge meg når jeg sitter i en taxi i Norge - rett og slett fordi jeg ikke føler meg trygg. 

Føler jeg meg trygg i en Uber? Alltid! 

Til og begynne med kjørte jeg bare Uber Black (limoutgaven). Det var kun Uber Black som eksisterte når jeg flyttet hit, og opplevelsen av både service og trygghet i Uber Black både var og er fantastisk. Nå eksisterer flere Uber-klasser der Uber X er billig varianten som egentlig kan sies å være pirat taxier satt i system. Nå kjører jeg nesten bare Uber X, og jeg føler meg like trygg i disse privatbilene som jeg gjør i Uber Black.

Kunnskap om hvem som kjører deg og at du legger igjen spor gir trygghet! Med Uber vet jeg hvem sjåføren er og at folk rundt meg lett kan finne ut av det. Jeg vet at hele turen spores. Jeg vet at hele turen med alle detaljer - kart med reisen merket, tidspunkt, sjåfør etc - sendes på mail til meg så fort den er avsluttet.

Jeg bruker Uber til kjøring av mine barn. Så trygg føler jeg meg, og det er mange som meg kan Uber sjåfører fortelle! Jeg har ikke noe problem med å bestille en Uber for å hente barna mine på skolen eller kjøre dem til en event. Når mannen er bortreist og billøse meg er alenemamme har jeg ved noen anledninger brukt Uber til å hente min sønn på 8 år og kjørte han til kontoret mitt. Når tenåringsdatteren skal på skoledans, er det Uber som kjører henne og venninnene.

Hvorfor? Fordi jeg stoler på Uber! Jeg føler meg trygg i Uber og føler meg trygg på at Uber tar vare på det aller viktigste jeg har. Og så kan jeg jo sitte der jeg er og følge bilen meter for meter på vei til kontoret eller dansen. Og DET er deilig det!#Uber #apps #teknologi #kuletjenester #SiliconValley #trygghet #taxi

 

Fra Silicon Valley

 

Om Blogger

Silicon Valley er verdens teknologimetropol, og her bor den norske gründeren Silje Vallestad. I bloggen deler hun det siste nye av tjenester og duppedingser. Hvis ting slår an i Silicon Valley, er sjansen stor for at dette er morgendagen også i Norge. Silje er gründeren bak den personlige trygghetsappen bSafe som er en av verdens mest brukte trygghetsapper. Følg hennes liv i Silicon Valley i Nettavisen.

 
 

En privatsjåfør på mobilenJeg har ikke lappen... I Norge gikk det overraskende bra å komme seg rundt ettersom kollektivtilbudet fungerte. Her i USA er det håpløst. Noen få strekninger har gode tilbud - i Palo Alto kjører gratisbusser rundt kontinuerlig etter faste ruter mellom 07 og 16:30, og mellom Palo Alto og San Francisco går det hurtigtog frem til klokken 23 hver dag - men uten om disse rutene og innenfor disse tidsperiodene, er det svært begrenset med kollektivtilbud. Taxier finnes, men bestillingssystemene er gammeldagse, kvitteringer finnes ikke, og tips (15-20%) skal legges på regningen.

Men det var før Uber!

Jeg prøvde Uber første gang i New York i juni 2012 da jeg deltok på en f.ounders konferanse i verdensmetropolen. Uber gründer Travis Kalanick ga alle oss deltagerne et Uber gavekort på $50, og jeg var solgt. En mer fantastisk reiseopplevelse skal man lete lenge etter! Hvis man laster ned Uber app?en og registrerer seg, får man opp et kart med alle tilgjengelige biler i nærheten når man åpner appen. Et tastetrykk senere har du bestilt bil direkte til din lokasjon, og sekunder etter får du melding om at bil er på vei, hvor langt unna den er, hvem som kjører og med direktetilgang på å ringe eller tekste sjåføren. På kartet kan du følge bilens kjøretur mot deg (ganske praktisk hvis du for eksempel bare må fikse sminen før den ankommer), og innen få minutter stopper en svart limousin av typen Lincoln towncar foran deg, sjåføren åpner døren, du setter deg inn, åpner en flaske vann (som står tilgjengelig for deg) og gir beskjed om hvor du skal. Vel fremme takker du for turen og forlater bilen. Betalingen skjer automatisk med kredittkortet du har registrert og kvittering sendes per mail. Ofte er en Uber reise rimeligere enn taxi.


Sommeren 2012 var det kun limoer som ble tilbudt, mens kunder i dag kan velge mellom Uber Black (limo), SUV black, Uber X (vanlig personbil av ulike typer) og Uber XL (rimeligere 7-9 seters biler). Enkelte distanser har fastpris (for eksempel til og fra flyplassene i området og mellom de ulike byene), mens mindre reiser innen et område går på taksameteret. Uansett hvilken bil du velger, er bestillings- og reiseopplevelsen med Uber fantastisk. Det er enkelt, kontant- og kortfritt, og tilbyr fantastisk service. Ubers slogan er "Your private driver", og det er virkelig det Uber tilbyr meg. Uansett hvor jeg er eller situasjon kan jeg bare åpne Uber appen på mobilen, og innen kort tid er en bil på plass.

Akkurat nå er familien min på vei til Norge. Med en voksen, tre barn og masse bagasje ble en Uber XL bestilt. Perfekt for familietransport, og også i disse står typisk vann og litt snacks tilgjengelig for pasasjerene. Som vanlig vet jeg hvem sjåføren er, hans/hennes rating og hvilken bil som kjøres. Som vanlig kan jeg følge bilen frem til huset, men nå kan jeg også sitte hjemme og følge familien helt frem til flyplassen. For få minutter siden fikk jeg kvitteringen for turen på mail. Det er enkelt, trygt og - avhengig av valget av bil - også ganske billig!#Uber #apps #teknologi #kuletjenester #SiliconValley

 

Fra Silicon Valley 
Om Uber

Uber ble etablert i San Francisco i mars 2009, og lanserte i samme by i Juni 2010. Siden oppstart har selskapet hentet inn svimlende 1,5 MILLIARDER DOLLAR (ikke kroner), og sies å nå verdsettes til ca 18 milliarder dollar (eller omlag 100 milliarder kroner). Veien fra oppstart til take-off var som for de fleste selskaper også noe kronglete for Uber, men backet med millioner av dollar av sterke investorer i området som hadde tid til å investere i markedsføring og sponsing for å posisjonere selskapet, har Uber klart å posisjonere seg, ikke bare lokalt men internasjonalt, som taxibransjens største utfordrer. I dag tilbyr Uber biler i 38 land og over 100 byer. I Skandinavia er det kun folk i Stockholm som kan glede seg over denne fantastiske tjenesten. Ser vi den i Norge snart?


Om blogger

Silicon Valley er verdens teknologimetropol. Det er her morgendagens duppedingser og tjenester skapes, og det er hit tusenvis av nye teknologi start-ups fra hele verden valfarter hvert år i jakten på å bli den neste Apple, Facebook, YouTube, Google eller Twitter. I hjertet av Silicon Valley, i den lille byen Palo Alto som er hjemby for både Stanford , HP og Facebook, bor norske Silje Vallestad. I denne bloggen deler hun det siste nye av tjenester og duppedingser. Hvis ting slår an i Silicon Valley, er sjansen stor for at dette er morgendagen også i Norge.

Silje er gründeren bak den personlige trygghetsappen bSafe som er den mest brukte trygghetsappen i verden. Personlig trygghet er en ny nisje, men det var også alle de tjenestene som i dag er store for kort tid siden. Følg hennes liv i Silicon Valley i Nettavisen.