hits

Future of jobs

Finnes verdens beste lærer i Norge? $1M til vinneren

De siste tre årene har jeg hatt et verv får tårene til å trille av glede og gir meg fornyet tro på både verden og fremtiden vår. Nå nærmer den tiden seg igjen der jeg skal være med på å velge hvem som vinner prisen som verdens beste lærer 2018. Finnes han eller hun i Norge? Det er fire dager igjen å nominere, og vinneren får 1 MILLION DOLLAR.

Jeg sitter i Akademiet til Varkey Foundation sin Global Teacher Prize. Å få være med i arbeidet med å finne verdens beste lærer er ikke mindre en en stor glede - og et stort ansvar. Det finnes så mange fantastiske lærere der ute. Personer som får unge mennesker til å mestre læring, tro på seg selv og finne veien videre i livet. Lærere som ser hvert individ - hvert barn - og får det til å blomstre. Noen jobber under umenneskelige forhold i utviklingsland eller flykningleirer, men klarer likevel å sikre kvalitetsutdanning for de som skal lede verden rundt neste sving. Andre jobber i vestlige vestlige land men i områder der det er krevende å få barna og familiene med, men evner å få eksepsjonelle resultater der andre har gitt opp håpet. Og noen utvikler egne metoder og verktøy som er banebrytende på sine måter.

Å være lærer er et av de viktigste yrkene som finnes. Et yrke som mange plasser har mistet den statusen det fortjener å ha. Dette var utgangspunktet da Global Teacher Prize ble grunnlagt i 2014. Yrkets status må heves, og vi må feire alle de fantastiske lærerne som finnes!

Jeg er så utrolig takknemlig for at jeg får være med i dette arbeidet. Den 8. oktober er fristen for nominasjoner ute, og antall norske lærere nominert de tre siste årene kan telles på en hånd. Så - hiv dere rundt! Nominer deg selv, eller nominer en lærer du setter høyt. Dette er Nobelprisen innen utdanning. En million dollar er noe å ta med hjem, men viktigst av alt er fokuset på og feiringen av alle fantastiske lærere der ute!

Nominasjonene kan sendes inn her. Og så måtte jeg jo snufse litt når jeg så videoen under for n'te gang. Er ikke dette fantastisk???

Fremtidens arbeidsmarked: Vil barna mine få jobb?

Status 2017:

Mine barn er 11, 13 og 17 år, og arbeidsledigheten er lav. På skolen lærer de mer eller mindre akkurat det samme som jeg lærte da jeg gikk på skolen, og som mine foreldre ble undervist i da de gikk på skolen. Tavle og kritt er byttet ut med smartboards (kanskje), men bortsett fra det har relativt sett lite endret seg. Vi hører mye om teknologi og roboter fra pressen, men folk flest har få bekymringer. Norge har jo så mye penger. Vi har en velferdsstat. Ting er bra, og stort sett debatteres bagateller.

Scenario 2030:

Barna er nå 24, 26 og 30 år gamle, og globalt er omtrent 50% av jobbene som fantes i 2017 borte. Det er 2 milliarder jobber! Allerede i 2020 var 7 millioner jobber overtatt av roboter og automatiserte prosesser, og etterpå eskalerte det fort. Yrkesgrupper som i 2017 hadde trygge jobber har ikke det lenger. Flere er mer eller mindre borte; sjåfører, telefonselgere, regnskapsførere, vektere, resepsjonister, sekretærer.... Alt som kan automatiseres bort er automatisert bort, og mange er arbeidsledige. Kompetansen de har og som en gang var etterspurt er ikke det lenger, og selv om mange nye yrkesgrupper har vokst frem er overgangen og tilpasningen til en ny verden med nye kompetansekrav vanskelig for mange.

Hvordan fremtiden blir vet ingen 100% sikkert, men det er mange som synser og mener mye, og en rekke studier er gjennomført. Jeg jobber med dette temaet daglig, men like fullt synes jeg det er vanskelig. Hvordan kan jeg best forberede mine barn på den nye virkeligheten? Hva skal jeg anbefale mine barn å studere?

Jeg har ingen fasit, men jeg har noen tanker....

Fremover vil teknologi få en stadig større rolle innenfor alle sektorer. Jobber som før ble utført av høyt utdannede mennesker automatiseres bort, og vinnerteamene blir kombinasjonsteam mellom mennesker og teknologi (roboter og kunstig intelligens) der maskinene gjør ?the heavy lifting? mens menneskene gjør det mellommenneskelige.

Skolenes fokus på å huske fakta og gjennomføre analyser blir ikke så viktig fremover. Det har man maskiner til. Det som derimot er egenskaper som blir viktigere og viktigere fremover er ting som kreativitet, empati, intuisjon, ledelse, åpenhet og nysgjerrighet. Ting det legges alt for liten vekt på i utdanningen. I dag er det karakterene som betyr noe når man søker høyere utdanning, men disse forteller lite om deg som person og din evne til å tenke utenfor boksen og samarbeide med andre. Hvis man skal møte fremtiden forberedt må man begynne å tenke på dette nå, og utdanningssystemet må endres.

Spørsmålet er egentlig ganske enkelt: Hvilke jobber er det vi kan gjøre bedre enn teknologi? For det er der fremtidens jobber ligger.

Sjekk hvor utsatt din jobb er her.