hits

Blogg

Vil du ha et Eurobonus sølvkort?Reiser du en del med SAS / Star Alliance, og har lyst på et sølvkort? Da kan du få et av meg :)

Oppdaget akkurat at jeg har et sølvkort til overs som jeg kan gi bort til hvem jeg vil, men jeg må overføre det innen 1. juni. Trenger du et? Det varer i et år, og gir noen fordeler:

 • Tilgang på fast track sommer og jul (for deg + en gjest eller familien)
 • Tilgang på lounge sommer og jul (for deg + en gjest eller familien)
 • En ekstra baggasje på SAS og Wideroe
 • Business Class check-in

Og litt mer du kan lese om her

Hvis du tenker at litt høyere SAS status betyr noe for deg, så send meg en melding (DM) via min Facebook side og fortell hvorfor du kunne hatt bruk for kortet. Husk å inkluder ditt Eurobonus nummer slik at jeg kan registrere kortet på deg i tide. Hvis du ikke er medlem i Eurobonus enda, kan du bli det her

Dette innlegget er IKKE sponset av SAS eller noen andre :)

 

Dette er på vei ut av hverdagen

Verden endrer seg raskt. Ekstremt raskt! I går satt jeg og tenkte over hvordan mitt forbruksmønster og mine behov har endret seg i løpet av de siste årene. Her er min liste over ting som har forsvunnet fra, eller er på vei ut av, livet:

 • Papiraviser (fortsatt hyggelig med papir, men så var det alt papiret da.... Nå leses nyheter online. La oss diskutere de betalingsmurene som er der nå. Mediehusene må tjene penger, men å bygge høye borger med betal-for-alt-uansett i stedet for on-demand tror jeg ikke er løsningen generelt sett)
 • TV (vi har ikke TV koblet opp mot kanaler lenger. Hos oss er det Apple TV og view-on-demand som gjelder)
 • Kontorpult (med kontoret i vesken jobber jeg der jeg vil - og 24/7)
 • Bøker (bokhyllene er fulle og dekorative - jeg elsker bøker - men det er ikke plass til en eneste bok til. Takk til Kindle og Audible som løser problemet! Hvis noen kan lage en bra bytteordning for bøker på papir er jeg med)
 • CD'er (det er lenge siden vi kastet de ut. Nå er tusenvis av CD'er kategorisert i mapper og befinner seg på hytten, som også er den eneste plassen vi har et normalt stereoanlegg. Hurra for Spotify, Beat og andre musikktjenester)
 • Hustelefon (når hadde vi det sist???)
 • Stasjonære datamaskiner (er det behov for de nå? Ikke for folk flest)
 • Kamera (mobilen har overtatt, men savner kvaliteten fra speilreflekskameraet mitt...)
 • Kino (Apple TV har - dessverre - i all hovedsak overtatt)
 • Minnepinner (er det noen som bruker de idag? Dropbox fikser biffen!)
 • Hard drives (hurra for Dropbox!) 
 • Kjøpesentre (i USA handlet jeg alt på Amazon. Norge krever fortsatt besøk i butikker til en viss grad, men....)
 • Taxi (velger Uber der jeg kan. Igjen litt vanskeligere i Norge - enda)
 • Hoteller (Airbnb er mye hyggeligere)
 • Foto (nå er alt digitalt. For trykk lager jeg fotobøker)
 • Almanakker og kalendere (iPhonen er alt jeg trenger)
 • Post-it lapper (Mac'en har en egen versjon innebygd)
 • Reisebøker (mobilen...) 
 • Ordlister (Google...)
 • Printer (lagre som PDF + Dropbox fikser det meste. Men har en superenkel og billig en for når papir kreves)
 • Vekkerklokker (mobilen)
 • Kart og å spørre om hjelp til å finne frem (Google Maps...)
 • Telefonsamtaler (chat + mail + sosiale medier fikser det meste. Men vil egentlig tilbake til samtalene for alt annet enn kundeservice)
 • Matlaging (i USA fikset diverse apps også dette. Nå er vi tilbake over grytene...)
 • Håndskrift (dessverre....)

Ting som bør forsvinne:

 • Kvitteringer (la meg få de på mail med en gang jeg har handlet - please!)
 • Pass / ID / visum (det må være mulig å digitalisere dette)

Ting jeg vil ha tilbake:

 • Lekser (på papir) som krever foreldres signatur (digitaliseringen har gått for langt. Evt. så er murene for høye. Foreldre har problemer med å følge med på barnas skolearbeid. Dette kan løses digitalt)
 • Håndskrevne brev (fordi ingenting slår dette!)

 Men notatboken min som alltid ligger i vesken min og venter på tanker forsvinner aldri. Man tenker aldri like godt over en skjerm som man gjør over et blankt ark :)

 

 

Halloween på Silicon Valley vis


Snehvit var familietemaet for Halloween i 2012.

Halloween er på vei inn i Norge - til noens glede og andres forbannelse. Tre år i Silicon Valley gjorde meg til fan, og jeg håper vi ser samme engasjement rundt denne festen her i Norge etterhvert. Enda er vi bare i startgropen!

Ting forandrer seg fort. Da vi forlot Norge i 2012 var Halloween så vidt kommet til nabolaget. Jeg sier "så vidt" fordi nabolaget vårt da var selverklært Halloweenfri sone etter at noen hadde brukt "knep" på alle de som ikke stilte med godter noen år i forveien, med det resultat at forbud ble innført og ungene stod med de tristeste øyne da vi gjorde det klart for dem at Halloween ikke var en norsk skikk og ikke ble feiret hos oss.

Nå i 2015 tror jeg de fleste barna her vi bor gikk trick-or-treat. Snopet vårt fikk i alle fall ben å gå på, og klokken ni var den store skålen som hadde vært overfull tom. Yngstemann på 9 var fornøyd med fangsten etter bare 40 minutter, mens 11-åringen kom søkkvåt hjem etter tre timer med flere kilo snop etter å ha fartet Fana rundt både til fots og på bybanen. Det er ikke ofte ungene får snop hos oss, men på Halloween får de kose seg med det de hanker inn. På samme måte som når de går nyttårsbukk.

Halloween tradisjonene vi møtte i USA satte jeg enormt stor pris på. Ikke så mye på grunn av selve Halloween-kvelden, men heller ukene som ledet opp til denne dagen. Vi høstet gresskar på gårdene, og skjærte de ut (Pumpkin carving) sammen med foreldre og barn på skolene. Husene ble dekorerte etter alle kunstens regler og lyste opp mørke høstkvelder i ukesvis, og noen innredet til og med spøkelseshus med levende skuespillere som var åpne hver helg i hele oktober. Her lekte ikke folk Halloween!  På skolene var det Halloween parader, og selve kvelden feiret man gjerne sammen med andre. Voksne og barn side om side ikledd alle slags kostymer. Her var det ikke om å gjøre å være skummel, men å kle seg ut. 

Silicon Valley celebritetene pleier å gjøre litt ekstra ut av denne dagen. Det første året vi gikk trick-or-treat hadde Jobs familien satt opp en tunnel opp til huset sitt. Alle fikk snop, og noen utvalgte fikk til og med iPads. I år hadde Mark Zuckerberg pirater på plass til å dele ut snop hos seg, men ryktene sier at de gikk tomme for tidlig. Marissa Mayer (CEO i Yahoo) pleier selv å ta imot de som går trick-or-treat og hilse på både barn og voksne. I år var hun utkledd som en fargeblyant.

Halloween har nok kommet for å bli også i Norge. Neste år håper jeg på enda flere lysende dekorasjoner og utkledde voksne. Den neste høytiden vi importerer fra USA bør være Thanksgiving. Favoritten over alle favoritter!

Ut å sanke gresskar!
Pumpkin Carving på skolen med foreldre, lærere og elever.
Skumle gresskar!
Halloween parade med fest i alle klasser på skolen.
Skummel mat!
Årets tema hos Jobs familien var Circus!
Med Fortune Tellers...
Og en mann i bur som delte ut godteri til alle barna. Enkelte år har de også delt ut diverse Apple goodies!

Og ekte skuespillere i aksjon!
Halloween hos Jobs.
Halloween hos Jobs.
Mark Zuckerberg sitt hus var også dekorert etter alle kunstens regler. Ryktene sier at Mark var utkledd som en burrito.

Mark's pirater delte ut godteri til alle ungene som banket på.
Marissa Mayer, CEO i Yahoo, har alltid et lekkert dekorert hus.

I år var hun utkledd som en fargeblyant.
De aller fleste dekorerer husene sine.

* Private bilder, venners bilder og noen bilder fra denne siden: http://www.photos-albums.com/halloween-2015-in-palo-alto-album23295/

Nordåsgrenda: Verdien av det gode naboskap

Rett før påskeferien i 2006 kjørte vi innom Nordåsgrenda borettslag på vei nordover til besteforeldre. I alle postkasser la vi et brev der vi introduserte oss selv og lurte på om noen ville selge i løpet av de kommende 15 månedene. Vi hadde bodd fire år på Nattland Studentby, ventet tredjemann tre måneder senere, og var klar for å kjøpe vårt første hus. Men det var bare en plass vi ønsket å bo - i Nordåsgrenda!

Allerede samme kveld fikk vi en telefon. Et par som hadde bodd i Grenda siden den ble bygget tidlig på 80-tallet var klare for å flytte ut av sitt tre etasjes rekkehus nå som barna var store, og dagen etterpå hev min mann seg på et fly tilbake til Bergen. To dager senere var vi huseiere - av et hus jeg enda ikke hadde sett selv. Bildene min mann tok da han var på besøk viste tydelig at vi stod ovenfor en totalrenovasjon, men det spilte ingen rolle. Vi hadde fått vårt første hus akkurat der vi ønsket å bo, og vi har aldri angret på det! 

Nordåsgrenda

Hva er det så med Nordåsgrenda? Er det husene? På ingen måte. De ble i sin tid bygget på enkleste måte og er ikke spesielt vakre. Praktiske og av god størrelse til rekkehus å være, men ikke vakre. Kjærligheten til Nordåsgrenda dreier seg om bomiljøet. Om å kunne la ungene vokse opp i et nabolag der de kan løpe barfot i gresset og på sokkelesten til naboer fra de er bittesmå uten at du bekymrer deg. Om å vite at ungene alltid blir sett og tatt vare på av gode naboer. Om sene kvelder på altanen hos naboer mens barna sover ute i telt. Om felleskap rundt store dager og feiringer. Om å vite at det alltid er lekekamerater for både store og små. Om Grendakoret, Juniorklubben, St. Hans feiring, Grendakro, 17. Mai feiring og alle andre fellesarrangementer og fester. Om barnehagen vår. Om et bomiljø der alle tar vare på hverandre og barna har den tryggeste barndommen det er mulig å gi dem.

De Sæle Grender

Det fulle navnet til Grenda er Nordås Sælegrend Borettslag. Selegrendbevegelsen ble startet av Edvard Vogt i 1967, og i sentrum for hans tanker lå ideen om fellesskapet og mangfoldet; "De vennskapelige grender". I midten av Grenda ligger det huset som ble bygget først - Grendahuset. Dette bygget er nabolagets felleshus som huser vår egen barnehage på dagtid og brukes av Grendas beboere om ettermiddager/kvelder og i helgene. Det er her alle samles hver 17. Mai til felles frokost, Grenda's skolebarn har juniorklubb en gang i uken, og tenåringene har bandøvinger. Historiene forteller at Grendahuset i sin tid var det eneste bygget i nabolaget som hadde TV og aviser. I dag har vel alle både en og to TV'er, men Grendahuset er fortsatt hjertet i nabolaget. 

I Grenda er det heller ingen gjerder, og ingen hus har egne hager. Den store tomten - inkludert en større parsellhage til dyrking av grønnsaker (var nok mer i bruk tidlig på 80-tallet enn i dag) - disponerer vi alle i felleskap. Et litt uvant konsept i dag når alle liker å gjerde seg inn og si "mitt", men fantastisk for barna og fellesskapet.

Man flytter ikke fra Grenda

Når mor og far våkner opp en lørdags morgen vet man aldri hvor mange unger som er i huset. Ingen eller ti er like vanlig, og barna løper inn og ut hos hverandre og har et felleskap som man opplever få plasser. Gjennom tre år i USA der all lek planlegges inn i kalenderen merket "Playdate" og barna ikke får gå ut uten følge, har dette vært et stort savn for våre tre. Vi har enebolig og stor egen hage her borte ja, men alle var helt tydelige på at når vi flytter tilbake til Norge igjen er det Grenda vi skal tilbake til. Kommer vi voksne av og til til å savne stor plass og privat hage? Ja! Men på langt nær så mye som vi har savnet å ha smilende unger løpende inn og ut hele tiden. Lykkelige barn gir lykkelige foreldre, og gode naboer gjør mye med hvordan man har det.

Og i Grenda bor fortsatt alle våre gode gamle naboer. Inkludert Edvart Vogt selv med barn og barnebarn fordelt på tre av enhetene. For når man flytter til Grenda, blir man boende. Jeg er sikker på at nabolag som Grenda gjør mye med psyken og helsen til folk. I dag der ensomhet er et økende problem, burde flere tenke fellesskap og samhold når de planlegger og utvikler nye boligfelt. Jeg tror også dette burde ligge sentralt i tanken rundt planlegging av seniorboliger.

Bergens beste nabolag

Den 23. April kåres Bergens Beste Nabolag av Bonansa. Nordåsgrenda leder an nå, og jeg, mann og barn her borte i USA håper på seier og en heidundrende nabofest når vi kommer hjem i juni. Her kan du stemme på det nabolaget du mener bør vinne. 

Et bedre nabolag og naboskap enn i Nordåsgrenda skal man lete lenge etter!

Opp av sofaen med apps


Å kunne sitte i sanden kikke på barna som surfer etter en joggetur er helt OK :)


Etter mitt forrige innlegg har jeg fått mange spørsmål om Withings er den eneste appen jeg bruker i treningssammenheng. Svaret er nei. Jeg kombinerer Withings sitt helsesystem (Smart Scale, Activité klokken, blodtrykksmåler etc) med andre tjenester som gjør gåturene morsommere eller sparker meg videre i gang og i form. Dette hjelper meg på min reise fra syk til fit:

Get Running

De første to månedene var det nok for meg å kun gå. En 10.000 stegs gåtur tilsvarer drøyt 8 KM, og i mitt tempo tok det ca 1t 40m. Bare det å gå var utfordrende nok lenge, og jeg slet med smerter i skinnleggene hver dag. Hver gang jeg så personer som løp lett forbi drømte jeg om å gjøre det samme, men hver gang jeg forsøkte satte både smerter i legger og knær samt kondisjonen generelt raskt en stopper. Jeg skjønte at jeg måtte starte veldig forsiktig, og det var da jeg fant Get Running. Denne appen hevder å få deg fra ingen løping til en halvtimes løping i strekk i løpet av 8 uker. 

Konseptet er kjempeenkelt. Start appen og begynn å gå. Hver session varer 30 minutter (det har alle tid til!), og en hyggelig damestemme guider deg på tur. Den første uken består av 5 minutter gange til oppvarming og deretter vekselsvis 1 minutt jogging og 1.5 minutter gange i åtte repitisjoner før du avslutter med 5 minutters gange. Damen heier deg frem og passer på å motivere deg underveis: "Start running in 10 seconds", "You only have 30 seconds of running left", "Run for 10 more seconds". Get Running ønsker at du skal løpe tre ganger i uken, og selve appen er omtrent som et spillebrett der du flytter deg et felt fremover for hver dag du løper, og der hver uke er litt mer utfordrende enn den forrige. Jeg har blitt skikkelig glad i den hyggelige britiske damen som heier meg frem!

Etter å ha gjentatt programmene for både uke 3 og uke 4 noen ganger hver tror jeg det tar noe lengre tid enn 8 uker å komme seg opp på 30 minutter i strekk løping (i alle fall i mitt tilfelle), men appen i seg selv funker som bare det! Dette er en skikkelig nybegynner app som absolutt alle kan oppleve mestring med!Musikk

Å høre på musikk mens man går eller løper gjør alt mye morsommere. Heldigvis tillater både Get Running og Withings appen (hvis du bruker den som skritteller) at du kjører en musikkapp parallelt.  Det finner masse forskjellige musikktjenester der ute: Beat, Wimp og Spotify er nok de mest brukte. Jeg har laget meg et par spillelister med tempomusikk som jeg får lyst til å danse til, og har alltid musikk på øret når jeg løper med Get Running.

Lydbøker

Lydbøker funker fantastisk bra til lange gåturer. Jeg har valgt å bruke Audible som min tjeneste. Audible er eid av Amazon, og alle lydbøker som er tilgjengelig der er tilgjengelig på her. På mange måter er Audible som en bokklubb. Du velger en plan der du får credits (enten 1-2 i måneden eller 12 eller 24 per år) og hver credit kan byttes i en bok. I tillegg får du New York Times eller Wall Street Journal levert på øret hver dag  gratis. Jeg har valgt New York Times, og å starte dagen med en 50 minutters gåtur kombinert med ferske nyheter er ganske så bra! I tillegg har jeg hørt på en rekke fagbøker som jeg lenge har tenkt at jeg skulle lese men ikke har hatt tid til. Skritt kombinert med bøker og nyheter slår to fluer i en smekk! For 24 credits levert på en gang (på denne måten kan du laste ned bøker når du selv vil og trenger ikke vente en hel måned på neste bok) koster det ca $230. Under $10 per bok!


Skype

To fluer i en smekk slår man også ved å kombinere gåing med telefonsamtaler. Walk-and-talk kaller jeg dagene der jeg snakker meg gjennom turen min. Du har helt sikkert en venn du ikke har snakket med på lenge eller noen telefonsamtaler du må ta - i jobbsammenheng eller på andre måter - og å kombinere skritt med snakking fungerer supert! Siden jeg bor i USA er telefonsamtaler til Norge dyrt. Jeg bruker derfor oftest Skype til å ringe med, men i det siste har jeg også testet ut Facebook sin nye ringefunksjon med stort hell. Imponert over lydkvaliteten!

Familien og venner

Tech kan hjelpe deg i gang, men ingenting er bedre enn familie og venner. Da jeg startet å gå bestemte jeg meg for å bruke beina til alt jeg skulle gjøre. Å gå til butikken og handle smått ofte, gir langt flere skritt enn å kjøre bil og handle stort sjelden. Å følge guttene til skolen eller parken gir både skritt og tempo, og en gåtur med min mann gir hyggelig alenetid.

En gang i løpet av våren hiver jeg meg kanskje med min mann i hans treningsgruppe i parken. To dager i uken følger 10-30 damer (og et par menn) hans Viking Workout opplegg i parken ved siden av skolen. Dette opplegget er ikke for nybegynnere og jeg er ikke i nærheten av å være i god nok form til å være med der enda, men etterhvert.... 


Gåturer kombineres superbra med alenetid med ektefelle eller kjæreste.Å følge barna til skolen eller parken gir både skritt og tempo. Trikset er å bruke alle anledninger man har til å bevege seg!

 

Hvilke tjenester bruker du?

Jeg er stadig på jakt etter nye apper og tjenester som kan hjelpe meg til å holde skrittene i gang og formen stigende. Hvilke tjenester bruker du?

 

For ordens skyld: Jeg er ikke sponset av verken Get Running, Audible, Skype, Beat eller noen av de andre tjenestene nevnt her.